logo_large.webp
logo_large.webp

Maansknopen

 
 

De Maansknopen

In de huidige astrologie kijken we ook naar de Maansknopen, dit zijn de snijpunten van de omloopbaan van de Maan met de ecliptica. Maansknopen vertellen je wat je levensopdracht is, het zijn spirituele punten in je horoscoop die bij je spirituele ontwikkeling horen. De zuidelijke Maansknoop vertelt je iets over je vorig leven, het laat gedrag zien waar je je prettig bij voelt. Je kunt zeggen het is een soort thuiskomen, het voelt vertrouwd en je handelingen en gedrag zijn voor jou vanzelfsprekend. De noordelijke Maansknoop laat je zien waar je aan moet werken, waar je nog naartoe moet groeien. De uitdaging is om een balans tussen de noordelijke en de zuidelijke Maansknoop te vinden. Vanuit je karma (de zuidelijke maansknoop) neem je mee wat je kunt gebruiken en al het andere dien je los te laten.

Sinds enige decennia spelen de maansknopen ook in de westerse astrologie een rol, dit in tegenstelling tot de Indisch-Vedische. Daar worden de maansknopen de Rahu Ketu genoemd, volgens de mythen was de Rahu Ketu een machtige slang met grote kennis en heerser van de ‘nederwereld’ het onderbewuste. Er ontstond een machtsstrijd tussen de goden van de onder- en bovenwereld waardoor scheppergod Visjnu zich ermee ging bemoeien. Deze sneed Rahu Ketu in twee stukken, de kop (Rahu) en de staart (Ketu). Echter in de onderwereld (onderbewuste) liggen schatten verborgen zoals de nectar der onsterfelijkheid en hier had Rahu Ketu van gedronken waardoor zijn onsterfelijkheid zijn dood verhinderde. Sindsdien herinnert Rahu Ketu, die als twee stukken aan de hemel staat, eraan dat er op de weg naar onsterfelijkheid demonen van de onderwereld overwonnen moeten worden. Het zijn twee polen die beiden om aandacht vragen, het is een streven van de ziel naar volmaaktheid. De staart laat het karma zien dat afgepeld moet worden, de kop symboliseert het streven naar ontwikkeling en zich te bevrijden van het oude.

De dalende maansknoop, je verleden, geeft informatie over dat wat in onze psyche al vorm heeft gekregen. Deze vermogens neem je mee net als je gedragspatronen en gewoonten, dit alles is vertrouwd voor je maar ook onbewust. Deze patronen hebben echter vorm gekregen in een andere realiteit en passen daardoor vaak niet in de actuele omgeving. Iets wat voor jou heel vanzelfsprekend is, wordt door je omgeving heel anders gezien en misschien wel vol onbegrip en afwijzend op gereageerd.

Bij jonge kinderen, tot een jaar of 5, is de verbinding met een vorig leven vaak nog duidelijk merkbaar. Het lijkt soms wel of er voor hun twee werelden bestaan, hun binnenwereld gevormd door ervaringen uit hun vorige leven en hun buitenwereld met de omstandigheden van nu. Ze vertonen kennis die ze duidelijk niet uit het huidige gezin verworven hebben, maken onverwachte of mysterieuze opmerkingen, kunnen heel concreet een locatie omschrijven, in een enkele keer spreken ze zelfs een andere taal

De maansknopen liggen altijd recht tegenover elkaar en de tekens waar ze in staan behoren altijd tot hetzelfde kruis en polariteit. Met andere woorden, de tekens waar de Zuid- en Noordknoop liggen hebben veel dingen met elkaar gemeen maar zijn tegelijkertijd ook elkaars tegenpool. 

Wil je weten in welk teken jouw Noordknoop (toekomst) of jouw Zuidknoop (verleden) ligt, check dan de RahuKetu kalender.Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN